
STATE OF CALIFORNIA 
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v. 
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Before Hesse, Chairperson; Shank and Carlyle, Members. 

DECISION AND ORDER 

SHANK, Member: This case is before the Public Employment 

'Relations Board (Board) on appeal by Marilyn L. Keskey to a Board 

agent's dismissal (attached hereto) of her charge that the 

Los Angeles Unified School District violated section 3543.5(a) of 

the Educational Employment Relations Act (EERA).1 The Board has 

reviewed the dismissal, and finding it to be free of prejudicial 

error, adopt it as the decision of the Board itself. 

 EERA is codified at Government Code section 3540 et seq. 
Section 3543.5(a) states, in pertinent part: 

It shall be unlawful for a public school 
employer to do any of the following: 

(a) Impose or threaten to impose reprisals
on employees, to discriminate or threaten to
discriminate against employees, or otherwise
to interfere with, restrain, or coerce
employees because of their exercise of rights
guaranteed by this chapter. For purposes of
this subdivision, "employee" includes an
applicant for employment or reemployment.
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The unfair practice charge in Case No. LA-CE-3044 is hereby 

DISMISSED WITHOUT LEAVE TO AMEND. 

Chairperson Hesse and Member Carlyle joined in this Decision. 
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"STATE OF CALIFORNIA PETE WILSON, Governor 

PUBLIC EMPLOYMENT RELATIONS BOARD 
Los Angeles Regional Office 
3530 Wilshire Boulevard, Suite 650 
Los Angeles, CA 90010-2334 
(213) 736-3127

March 20, 1991 

Marilyn L. Keskey 

Re: DISMISSAL AND REFUSAL TO ISSUE COMPLAINT 
Unfair Practice Charge No. LA-CE-3044 
Marilyn L. Keskey v. Los Angeles Unified School District 

Dear Ms. Keskey: 

I indicated to you in my attached letter dated March 7, 1991, 
that the above-referenced charge did not state a prima facie 
case. You were advised that if there were any factual 
inaccuracies or additional facts that would correct the 
deficiencies explained in that letter, you should amend the 
charge accordingly. You were further advised that unless you 
amended the charge to state a prima facie case, or withdrew it 
prior to March 15, 1991, the charge would be dismissed. 

On March 19, 1991, I received from you an amended charge sent by 
certified mail on March 14, 1991. The amended charge contains 
three allegations relevant to the six-month jurisdictional 
limitation discussed in my March 7 letter: 

1. "My present charge and the February of 1990 grievance I
filed against LAUSD [the District] involve the same issue of 
discrimination." 

2. "PERB's Attorney Mr. Thomas Allen repeatedly told me
[that] until June 9, 1990, [when you were informed that your 
grievance would not go to arbitration] 'was dead time. ' 

3. "[T]he UTLA union convinced me not to file additiona" l
grievances. I asked UTLA if I could file a grievance to the 
April letter of termination." 

The amended charge still does not state a prima facie case 
within PERB's jurisdiction, for the reasons that follow. 

Your conclusion that your present charge and your earlier 
grievance involve "the same issue of discrimination" is contrary 
to the undisputed facts outlined in my March 7 letter. Your 
charge alleges that the District retaliated against you in April 
1990 for your union activity in February 1990. Your grievance, 
on the other hand, challenged an Inadequate Service Report you 
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received prior to your alleged union activity, and your grievance 
did not allege retaliation. 

It is true that I informed you that the six-month limitation is 
tolled while a charging party pursues a grievance procedure 
ending in binding arbitration. (I did not use the phrase "dead 
time.") As indicated in my March 7 letter, however, this tolling 
takes place only when a charge and a grievance involve the same 
issues. Until after you filed your charge, I did not know that 
your charge and your grievance involved different issues. 

The fact that you were not fully informed on the tolling doctrine 
and the fact that UTLA convinced you not to file additional 
grievances in April 1990 do not alter the operation of the six-
month limitation. Because that limitation is jurisdictional (as 
noted in my March 7 letter), it is not subject to equitable 
tolling on the basis of such facts. I am therefore dismissing 
the charge based on the facts and reasons contained in this 
letter and in my March 7 letter. 

Right to Appeal-. .. . . ." . . . .. 

Pursuant to Public Employment Relations Board regulations, you 
may obtain a review of this dismissal of the charge by filing an 
appeal to the Board itself within twenty (20) calendar days after 
service of this dismissal (California Code of Regulations, title 
8, section 32635(a)). To be timely filed, the original and five 
copies of such appeal must be actually received by the Board 
itself before the close of business (5:00 p.m.) or sent by 
telegraph, certified or Express United States mail postmarked no 
later than the last date set for filing (California 
Administrative Code, title 8, section 32135). Code of Civil 
Procedure section 1013 shall apply. The Board's address is: 

Public Employment Relations Board 
1031 18th Street 

Sacramento, CA 95814 

If you file a timely appeal of the refusal to issue a complaint, 
any other party may file with the Board an original and five 
copies of a statement in opposition within twenty calendar days 
following the date of service of the appeal (California Code of 
Regulations, title 8, section 32635(b)). 
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Service 

All documents authorized to be filed herein must also be "served" 
upon all parties to the proceeding, and a "proof of service" must 
accompany each copy of a document served upon a party or filed 
with the Board itself. (See California Code of Regulations, 
title 8, section 32140 for the required contents and a sample 
form.) The document will be considered properly "served" when 
personally delivered or deposited in the first-class mail postage 
paid and properly addressed. 

Extension of Time 

A request for an extension of time in which to file a document 
with the Board itself must be in writing and filed with the Board 
at the previously noted address. A request for an extension must 
be filed at least three calendar days before the expiration of 
the time required for filing the document. The request must 
indicate good cause for and, if known, the position of each other 
party regarding the extension, and shall be accompanied by proof 
of service of the request upon each party (California Code of 
Regulations, title 8, section 32132). 

Final Date 

If no appeal is filed within the specified time limits, the 
dismissal will become final when the time limits have expired. 

Sincerely, 

JOHN W. SPITTLER 
General Counsel 

By 
Thomas J. Allen 
Regional Attorney 

Attachment 

cc: Kerry Cunningham 



STATE OF CALIFORNIA PETE WILSON, Governor 

PUBLIC EMPLOYMENT RELATIONS BOARD 
Los Angeles Regional Office 
3530 Wilshire Boulevard, Suite 650 
Los Angeles, CA 90010-2334 
(213) 736-3127

March 7, 1991 

Marilyn L. Keskey 

Re: WARNING LETTER, Unfair Practice Charge No. LA-CE-3044 
Marilyn L. Keskey v. Los Angeles Unified School 
District 

Dear Ms. Keskey: 

In the above-referenced charge, you allege that the Los Angeles 
Unified School District.(District) retaliated against you for 
union activity. This conduct is alleged to violate Government 
Code section 3543.5(a) of the Educational Employment Relations 
Act (EERA). 

My investigatio. . n of this charge revealed the following facts. 

You were employed by the District as a substitute teacher, in a 
unit for which United Teachers-Los Angeles (UTLA) is the 
exclusive representative* On February 13,.1990, you received an 
Inadequate Service Report for Day-to-Day Substitute Teacher 
(Report), dated February 9, 1990, and referring to service you 
provided on February 6, 1990. On February 21, 1990, you filed a 
grievance challenging the Report and asserting that it "was 
issued without cause or benefit of progressive discipline and 
does not accurately reflect the services rendered by grievant on 
that date." The grievance did not allege any retaliation for 
union activity. 

The charge alleges that Robert J. Fisher, District Coordinator, 
Certificated Substitute Assignments, was aware of your grievance. 
On March 17, 1990, Fisher was guest speaker at a UTLA meeting, 
and you asked him "a question or two." On April 12, 1990, Fisher 
sent you the following letter: 

This letter concerns your service availability as a 
substitute teacher. Our records indicate that you have 
been unavailable for substitute service for 5 days 
since February 5, 1990. This is your official 
notification that if you receive 5 more unavailables 
you will be placed on standby status. 
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The purpose of this letter is to alert you to the 
potential consequences of continued service 
unavailability. Article XIX, Section 5.6 of the 
District/UTLA Agreement states: 

"A substitute may be changed from a higher 
priority to the Certificated Personnel 
Office's "standby list" for having ten (10) 
"unavailables" in any one semester or four 
(4) during summer session from July 1 through 
the start of the Fall semester." 

Placement on standby status is for a period of six (6) 
working months. Substitutes on standby are called 
after all other available substitutes have been 
assigned. Name requests will not be honored for a 
substitute while on standby. This letter is advisory 
in nature. If you wish to review your substitute 
record please contact the substitute unit supervisor 
for the unit you are currently serving at the named 
[sic] listed below. 

North Certificated Unit . .
. .
. .

 (213) 625-6114 
Central Certificated Unit  (213) 625-6117 
South Certificated Unit  (213) 625-6126 

In previous years you had not received such a letter even when 
you had more than 5 "unavailables." 

On April 24, 1990, Irene G. Yamahara, District Associate 
Superintendent, Personnel Division, sent you the following 
letter: 

As a result of the Inadequate Service Report issued to 
you on February 9, 1990, for substitute service you 
provided at Yorkdale Elementary School on February 6, 
1990, a review of your day-to-day substitute status was 
conducted. This review of your service with the 
District indicated that you had previously been issued 
Inadequate Service Reports as follows: 

School from Which Issued Date Issued 

Glenfeliz Elementary School May 2, 1988 
El Sereno Elementary School March 2, 1988 
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After careful evaluation of the conduct enumerated in 
each Inadequate Service Report, it was determined that 
you are to be dismissed from your substitute status 
effective the date of this letter. 

If you have any questions, please feel free to contact Mr. 
Blatter at (213) 625-6591. 

You allege that the letters of April 12, 1990, and April 24, 
1990, are both retaliatory in nature. You did not file 
grievances challenging those letters. 

The collective bargaining agreement between the District and UTLA 
provides (at Article V, Section 11.0) that if a grievance is not 
settled in Step Two of the grievance procedure UTLA may, with the 
concurrence of the grievant, submit the matter to binding 
arbitration. Your grievance of February 21, 1990, challenging 
the Report of February 9, 1990, was not settled at Step Two of 
the procedure. On June 9, 1990, you were informed that UTLA 
would not submit the matter to arbitration. 

The unfair practice charge was filed on November 24, 1990. 

Based on the facts stated above, the charge does not state a 
prima facie violation of the EERA within the jurisdiction of the 
Public Employment Relations Board (PERB), for the reasons that 
follow. 

Government Code section 3541.5(a) of the EERA provides in 
relevant part that PERB "shall not . . . issue a complaint in 
respect of any charge based upon an alleged unfair practice 
occurring more than six months prior to the filing of the 
charge." PERB has ruled that this limitation is jurisdictional. 
California State University. San Diego (1989) PERB Decision 
No. 718-H. 

Government Code section 3541.5(a) also provides in part, "The 
board [PERB] shall, in determining whether the charge was timely 
filed, consider the six-month limitation set forth in this 
subdivision to have been tolled during the time it took the 
charging party to exhaust the grievance machinery." This proviso 
does not apply to the present charge, however, because the 
present charge and the grievance of February 21, 1990, do not 
involve the same issues. While the charge challenges the letters 
of April 12, 1990, and April 24, 1990, and alleges that these 
letters were in retaliation for union activity, the grievance 
challenges only the Report of February 9, 1990, and does not 
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allege any retaliation for union activity.1 The grievance thus 
did not give the District notice of the claims made later in the 
charge. United Teachers-Los Angeles (1985) PERB Decision 
No. 526. 

Because the proviso does not apply, the present charge is subject 
to the six-month jurisdictional limitation. Because the charge 
was filed on November 24, 1990, the alleged retaliation that 
occurred more than six months earlier (on April 12, 1990, and 
April 24, 1990) is outside PERB's jurisdiction. 

For these reasons, the charge as presently written does not state 
a prima facie case. If there are any factual inaccuracies in 
this letter or any additional facts that would correct the 
deficiencies explained above, please amend the charge 
accordingly. The amended charge should be prepared on a standard 
PERB unfair practice charge form clearly labeled First Amended 
Charge, contain all the facts and allegations you wish to make, - - - and must be signed under penalty of perjury by the charging 
party. The amended charge must be served on the respondent and 
the original proof of service must be filed with PERB. If I do 
not receive an amended charge or withdrawal from you before March 
15, 1991, I shall dismiss your charge. If you have any 
questions, please call me at (213) 736-3127. 

Sincerely, 

Thomas J. Allen 
Regional Attorney 

1In fact, the only union activity identified in the charge, 
the grievance filing on February 21, 1990, and the questioning of 
Fisher on March 17, 1990, occurred after the Report of February 
9, 1990. The Report could not have been issued in retaliation 
for union activity that had not yet occurred. 
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