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Question – Can you provide guidance on changes effective 4/5 with JA and JB modifiers? 

 

Answer-  

• https://med.noridianmedicare.com/web/jfa/article-detail/-/view/10529/self-administered-drug-

exclusion-list-r21-effective-april-5-2021 

• https://www.cms.gov/medicare-coverage-database/details/article-

details.aspx?articleId=58533&ver=20&keyword=JA+modifier&keywordType=starts&areaId=all&docTyp

e=NCA%2cCAL%2cNCD%2cMEDCAC%2cTA%2cMCD%2c6%2c3%2c5%2c1%2cF%2cP&contractOption=

all&sortBy=relevance&KeyWordLookUp=Doc&KeyWordSearchType=Exact&bc=AAAAAAQAEAAAAAAA& 

• Used for drugs with multiple routes of administration.   

• Use the JA modifier if the route of administration is by intravenous method 

o  Those with the JA Modifier will not be considered part of the SAD Exclusion 

• Use the JB modifier if the route of administration is by the SQ method 

• According to multiple MAC’s the following applies (taken from Noridian):  
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Question – When reporting - JW modifier for waste, does this include wasted product during pharmacy 

preparation? 

 

• https://www.novitas-solutions.com/webcenter/portal/MedicareJL/pagebyid?contentId=00004990 

• https://www.novitas-solutions.com/webcenter/portal/MedicareJL/pagebyid?contentId=00142500 

• https://www.cms.gov/medicare/medicare-fee-for-service-

payment/hospitaloutpatientpps/downloads/jw-modifier-faqs.pdf 

• The short answer is that yes, it is appropriate if all guidelines and regulations are followed AND the 

wastage and reason for the wastage is documented in the medical record.   Since most pharmacy do 

not record in the medical record this will present an operational challenge to some facilities 

o It is always essential that you review any questions you might have with your MAC and/or CMS 

to ensure that accurate and compliant procedures are created. 

 

Question – Also do you have name of software you mentioned for charges below therapeutic range 

 

Answer – VitalIntegrity; Vitalware by Health Catalyst 

 

Question – How should pharmacy submit their requests to chargemaster for building CDMs into systems? 

Meaning, some clients submit a dose size, others a vial, somehow, they are administering, and others with the 

hcpcs desc. I have found it almost impossible to ensure that the multipliers are correct based on how 

pharmacy sends over their item, and then they may also charge it differently (vial vs. dose). Any suggestions are 

appreciated. 

 

Answer- 

• The key to this concern is to set up the actual charges in the CDM and Pharmacy dispensing based on 

the NDC code description.   The actual name, and dosage (down to the lowest common denominator) 

must be added to the CDM then a direct link from pharmacy to the CDM to the claim’s module must 

link and be tested.  This becomes a bit harder when you “group” like and kind pharmacy items into one 

CDM line which would make it virtually impossible to have a correct multiplier.   

• Recommend starting with G and K status indicators and work on them first (CMS OPPS Addendum B) 

• All Self-Administered will be a unit of 1 

• So, by drilling down to G and K status indicators from CMS you will decrease the list to a manageable 

amount.  

 

 

Question –What billing unit should be set up in Epic for the following drugs: C9077 - Injection, cabotegravir and 

rilpivirine, 2mg/3mg. 

 

Answer – These usually come in a dosage of 400/600 mg respectively.  Using that we recommend 

billing 200 units of service.    
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Question- Can you clarify how long can one use c9399 code?  I read in one of the mac documents that the idea 

of c9399 is for new drug until permanent code is created. So, what code do you use if drug was approved in 

2010 but till now still has no unique hcpcs code.  Do you use c9399?  

 

 

Answer- CMS 100-04, Claims Processing Manual, Chapter 17 90.2 states: 

o Under the OPPS, if commercially available products are being mixed together to facilitate their 

concurrent administration, the hospital should report the quantity of each product (reported 

by HCPCS code) used in the care of the patient. Alternatively, if the hospital is compounding 

drugs that are not a mixture of commercially available products, but are a different product 

that has no applicable HCPCS code, then the hospital should report an appropriate unlisted 

drug code (J9999 or J3490). In these situations, it is not appropriate to bill HCPCS code C9399. 

HCPCS code C9399, Unclassified drug or biological, is for new drugs and biologicals that are 

approved by FDA on or after January 1, 2004, for which a specific HCPCS code has not been 

assigned.  

 

 

  


